• ŻYWE KULTURY BAKTERII DO KEFIRU BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO

darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł
16.61
szt. dodaj do ULUBIONYCH
realizacja wysyłki z magazynu 24h - 48h | przewoźnik 24h - 48h
cena przesyłki 9.9
Paczkomaty InPost 9.9
Kurier DPD 15
dostępność Duża dostępność
waga 0.02 kg
SKŁADNIKI
laktoza (z mleka), sacharoza, mikroflora grzybków kefirowych: drożdże kefirowe, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis ssp. lactis. OPIS
Zakwaska do KEFIRU VIVO zawiera mikroflorę ziarna kefiru, żywe kultury bakterii, w tym pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie i drożdże kefirowe. Dzięki domowemu przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka 2% procentowego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kefir można przygotować na dwa sposoby. Rzadszy w konsystencji kefi uzyskasz dodając zawartość Zakwaski do mleka (od 1 do 3 l) ogrzanego do temp. pokojowej (ok. 20-24 st. C). Zawartość Zakwaski należy dokładnie wymieszać z mlekiem, naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 do 24 h. Aby uzyskać gęstszy kefir, należy go przygotować wg. przepisu na jogurt: 1-3 l mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43 st. C. Do mleka dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin. Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - kefir dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym kefirem możesz zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek kefiru na 2 litry mleka. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1155 kJ /276 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany -60 g
w tym cukry - 20,0 g
Białko -8 g
Sól - 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturzeod +2 do +8 stopni C
Podpis
E-mail
zadaj pytanie