Rynek artykułów spożywczych w coraz większym stopniu stawia na artykuły ekologiczne, co jest spowodowanie głównie tym, że rośnie popyt na tego typu produkty. Konsumenci coraz częściej zauważają różnicę między produktami eko a konwencjonalnymi artykułami spożywczymi. Z wysoką jakością produktów ekologicznych wiąże się zazwyczaj wyższa cena, ale fakt ten nie zniechęca konsumentów do wyboru właśnie takich produktów. Jednym z bardziej popularnych produktów, które produkowane są w wersji ekologicznej i cieszą się one sporym zainteresowaniem, są sery ekologiczne

Czym jest ser ekologiczny?

Ser ekologiczny to produkt, który powstaje z odpowiednio wyselekcjonowanych i w pełni naturalnych składników, które same w sobie są ekologiczne. Podstawą sera jest oczywiście mleko. Może ono pochodzić od samic różnych gatunków zwierząt, ale z pewnością najpopularniejsze jest mleko krowie oraz kozie. Smak oraz właściwości sera w znaczącym stopniu zależą właśnie od jakości i rodzaju mleka wykorzystanego w procesie produkcyjnym.

Aby ser był ekologiczny, mleko również musi być ekologiczne. Z tego względu do produkcji serów tego typu wykorzystuje się
mleko pochodzące np. od krów, które karmione są naturalnym pożywieniem wysokiej jakości. Dzięki temu mleko pozyskanie od takich krów jest w pełni ekologiczne i ma właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie. 

Jak powstają sery ekologiczne?

Serowarstwo to dział mleczarstwa, który obejmuje wszelkie działania związane z produkcją serów. Ser, zanim trafi na półkę w sklepie, a później od naszego domu musi przejść cały proces produkcyjny, który w większości przypadków jest dość skomplikowany i czasochłonny. Mleko, które zostanie wykorzystane do produkcji sera, powinno być odpowiednio wyselekcjonowane i dokładnie przebadanie, ponieważ musi ono spełniać szereg rygorystycznych wymogów, aby mogło zostać dopuszczone do produkcji. Jeśli dane mleko spełni wszystkie te normy, to zostaje ono poddane dalszej obróbce.
Głównym celem kolejnych procesów jest
wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, z którego następnie tworzy się bloki serowe. Końcowy etap to proces dojrzewania, który polega na rozkładzie laktozy do kwasu mlekowego, rozkładnie białka oraz hydrolizacji tłuszczy, przy pomocy grzybów i bakterii. W zależności od obróbki i warunków dojrzewania sera można wyróżnić kilka rodzajów serów, które różnią się od siebie smakiem i właściwościami. 

Jakie rodzaje serów wyróżniamy?

Sery można podzielić na różne gatunki, których na całym świecie jest kilka tysięcy. Można je również podzielić ze względu na rodzaj mleka i tutaj wyróżnia się sery z mleka krowiego (gouda, ementaler), owczego (oscypek, bryndza), lub koziego (cabrion). Początkowy etap procesu produkcji wszystkich serów jest bardzo podobny, dopiero dalsze etapy różnią się od siebie i to wtedy ser uzyskuje swój oryginalny i charakterystyczny dla danego gatunku smak, wygląd i aromat. Ze względu na sposób ich wytwarzania oraz proces dojrzewania można wyszczególnić kilka rodzajów serów:

  • Podpuszczkowe – sery otrzymywane poprzez denaturację mleka podpuszczką (enzym trawienny), a następnie poddawane dojrzewaniu
    • miękkie
    • półtwarde
    • twarde (ementaler, parmezan, gouda)
  • Kwasowe – sery uzyskiwane poprzez ścinanie mleka zakwasem,
    • Niedojrzewające (twaróg)
    • Dojrzewające (gomółka)
  • Kwasowo-podpuszczkowe – sery uzyskiwane poprzez ścinanie mleka kwasem mlekowym i podpuszczką (cottage cheese)
  • Zwarowe – sery wyrabiane ze zwaru, czyli mieszaniny tłuszczu oraz białka, uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakterii (ricotta)

Z czym łączyć najpopularniejsze gatunki serów?

Ser jest bardzo uniwersalnym produktem, który ma szerokie zastosowanie. Przez to, że istnieje tak wiele różnych gatunków sera z pewnością każdy znajdzie smak, który będzie najlepiej wpasowywał się w jego gusta. Oczywiście sery warto spożywać z różnymi dodatkami. Świetnie spiszą się w tej roli pikle, dżemy i inne przetwory, owoce, warzywa, wędliny, a nawet miód i orzechy. Do serów o łagodnym smaku warto stosować wyraziste dodatki. Z kolei z serami o ostrym i wyrazistym smaku lepiej będą współgrały produkty o delikatnym i słodkim smaku np. miód, owoce i przetwory. Pieczywo to także dobry dodatek, warto jednak zadbać o to, aby było ono różnego rodzaju.