Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Ma za zadanie zapewnić energię oraz pobudzić organizm. Ważne, aby było przygotowane z wartościowych produktów. Zdrowy pierwszy posiłek pomoże zapobiegać napadom głodu i podjadaniu wysokokalorycznych przekąsek. Domowa granola to doskonały pomysł na zdrowe, proste i pyszne śniadanie!

Czym są granole i musli?

Musli i granole są produktami zbożowymi na bazie owsa. Większość ich składników jest podobna: płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, sezam czy nasiona chia. Czym się różnią? Musli to mieszanka owsa, nasion, orzechów i suszonych owoców. W przeciwieństwie do granoli są surowe i sypkie. Zazwyczaj moczy się je w mleku lub soku i serwuje na zimno, można również pogrzać je z mlekiem, aby owsianka była ciepła.
Granole powstają z połączenia owsa, orzechów, nasion i suszonych owoców wraz z miodem lub syropem po upieczeniu w piekarniku. Podawana jest głównie na zimno jako przekąska lub dodatek np. do jogurtów. Główną różnicą pomiędzy musli a granolą jest sposób ich wykonania i serwowania.

Dlaczego warto dbać o obecność produktów pełnoziarnistych, orzechów czy suszonych owoców w naszej diecie?

Warto zadbać, aby codzienne posiłki były bogate w produkty pełnoziarniste, które są trawione wolniej, dzięki czemu zapewniają długotrwały i stopniowy dopływ energii. Z kolei orzechy są bogate w wartości odżywcze, takie jak błonnik czy zdrowe kwasy tłuszczowe. Suszone owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Przemyślany i dobrze przygotowany posiłek nie tylko poprawi nasze samopoczucie i kondycję naszego organizmu, ale również przyczyni się do uniknięcia niektórych chorób np. cukrzycy.

Jak zrobić idealną granolę?

Aby ułatwić wam zadanie, proponujemy skorzystanie z kilku prostych przepisów. Składniki znajdziecie w naszym sklepie!

Przepis 1 - Klasyczna granola orzechowo-kokosowa

Do przygotowania granoli będą potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki, polewamy syropem lub miodem i dokładnie mieszamy.
Wykładamy cienko na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 °C i pieczemy ok. 30 min.
Należy pamiętać, aby co jakiś czas mieszać granolę, unikając przypalenia.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

*Sprawdź nasze wskazówki na końcu artykułu, by uniknąć przypalenia wiórków w trakcie pieczenia!

Przepis nr 2 - Orzechowo-owocowa granola z czekoladą

Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
Na małym ogniu w garnku rozpuszczamy miód i olej, następnie dodajemy sok.
W misce łączymy wszystkie suche składniki oprócz czekolady.
Mieszając, dodajemy ostudzoną mieszankę.
Powstałą konsystencję rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min. co jakiś czas mieszając.
Wyciągamy granolę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Posypujemy pokrojoną czekoladą i dobrze mieszamy.
Całość przekładamy do słoika.

Kilka przydatnych wskazówek:

  1. Warto użyć jednego z poniżej wymienionych produktów, aby pod wpływem ciepła granola odpowiednio się skleiła: miód, olej kokosowy, syrop np. klonowy/z czarnego bzu/z agawy/z malin, wyciśnięty sok z granatu lub pomarańczy, starta gruszka lub jabłko.
  2. Dodatki takie jak owoce liofilizowane czy kawałki czekolady najlepiej dodać po upieczeniu granoli, tak jak sezam bądź wiórki kokosowe po wcześniejszym uprażeniu na patelni.
  3. Jeśli dodajemy masło orzechowe, to lepiej zmniejszyć temperaturę pieczenia, a wydłużyć czas.
Dobrze skomponowany posiłek powinien dostarczyć nam energii, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Prawidłowo zbilansowane odżywanie ma duży wpływ na ochronę naszego zdrowia.A jeśli do tego jest tak smaczny jak nasze granole, to trzeba tylko korzystać!