• Mąki bezglutenowe i naturalne BIO

  • parametry

GREENMall wciąż zaskakuje! Świat ekologicznej żywności okazuje się polem do niezmierzonej eksploatacji, obfitującej w kolejne produkty. Tym razem mowa o mące – nie chodzi już tylko o mąkę pszenną czy żytnią. Teraz wybór staje się jeszcze większy! To właśnie na naszych półkach, dostępnych już dziś w każdym domu, zapewniamy Ci dostęp do mąki z całego świata! Czy zdarzyło Ci się już spróbować wypieków na bazie mąki z lnu? A może masz ochotę na mąkę bananową lub kokosową?

Mąki zbożowe glutenowe to najlepszy sposób na przygotowanie popularnych wypieków- ciast, ciastek, bab, ale i pysznego domowego chleba, którego aromat jest nie do podrobienia. Z kolei mąki ze zbóż bezglutenowych, takich jak proso, kukurydza, ryż czy gryka mogą stać się ciekawym urozmaiceniem w tradycyjnych wypiekach lub podstawą do stworzenia własnych, bezglutenowych receptur.

Ekologiczne mąki prosto do Twojego domu!

Proponujemy wyłącznie sprawdzone, godne zaufania produkty zbożowe z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo pozbawione szkodliwych substancji chemicznych lub przy ich ograniczeniu do minimum to wyjątkowa alternatywa dla Twojego zdrowia, jeśli chodzi o pełnowartościowy sposób odżywiania się.

W naszej ofercie znajdziecie klasyczne mąki zbożowe: pszenica, żyto, orkisz, owies w różnych typach pomogą stworzyć doskonałe wersje waszych ulubionych wypieków. Przypominamy - im wyższy typ mąki, tym większa zawartość błonnika oraz witamin i minerałów:

  • mąki typ 2000 to tzw. mąki razowe, w których przemiale nie oddziela się łuski od ziarna, ale mieli się je razem, zachowując liczne właściwości odżywcze zbóż - to doskonałe mąki do zdrowszych wersji popularnych wypieków, polecane szczególnie diabetykom i osobom szukającym produktów z niższym indeksem glikemicznym
  • mąki o typie średnim - 1850 - 1050 to nieco oczyszczone mąki, jednak nadal zawierające sporo wartościowych składników odżywczych
  • mąki o niskim typie - tzw. mąki chlebowe, czyli typ 750, 700, 660, 630… Doskonale nadają się wypieku chleba, bułek, wytrawnych bułeczek i muffinków.
  • mąki białe - typ 550 i niższe to białe, oczyszczone mąki - choć w ostatnich latach zyskują złą sławę, wiele osób (np. na diecie lekkostrawnej) nie może z nich zrezygnować. Warto łączyć różne rodzaje białej mąki, tak by nie jeść np. samej pszenicy, ale także żyto, owies czy orkisz.

Nie zapominajmy o odmianach pszenicy- choć wiele osób ze względów zdrowotnych odchodzi od zwykłej pszenicy, warto zachować ją w diecie w postaci mąki razowejoraz w postaci starszych odmian pszenicy, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem: płaskurka, orkisz czy samopsza to wybór, który odczuje nie tylko Twoje podniebienie, ale i cały układ trawienny. Niższa zawartość glutenu i fruktanów sprawiają, że to mąki tolerowane przez osoby z nietolerancją fruktozy, zespołem jelita drażliwego czy wymagającymi delikatniejszej diety.

Do chleba i innych domowych wypieków warto dodawać ekologiczne pestki. To jeszcze więcej witamin i minerałów w Twojej diecie!

Ciekawym wariantem dla fanów kuchni jest mąka z pszenicy durum, czyli semolina - cechująca się niższym indeksem glikemicznym, a zatem polecana diabetykom i osobom z insulinoopornością. Doskonale nadaje się do wyrobu domowego makaronu czy pizzy.

Mąki bezglutenowe? Tak, proszę!

Są one świetnym rozwiązaniem nie tylko zwyczajnie dlatego, że są czymś nowym, lecz także dlatego, że przynoszą różne korzyści dla zdrowia. Coraz popularniejsze - i coraz bardziej pożądane - stają się mąki bezglutenowe, których szeroki wybór znajdziecie i u nas.

Ciekawym przykładem jest mąka konopna, której przypisuje się m.in. obniżenie cholesterolu, poprawienie odporności, przyspieszenie metabolizmu i wzrost energii. Z kolei mąka kokosowawspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a do tego jest doskonała w przypadku zapobiegania nowotworom. Warto wspomnieć tutaj także mąkę bananową, która może być polecona np. diabetykom, a do tego ma wysoką zawartość białka.

Mąka z ciecierzycy może stać się podstawą przygotowania wyśmienitych naleśników socca czy liguryjskiego placka, farinaty, albo chlebka naan - doskonałych drożdżowych wypieków z dalekiego Wschodu. 

A może pseudozboża? Nieco przez jakiś czas zapomniane, dziś wracają w wielkim stylu! Gryka, komosa ryżowa, amarantus i inne rośliny określane mianem pseudozbóżmożna określić mianem superfoods ze względu na ogromną wartość prozdrowotną. Wysoka zawartość flawonoidów, aminokwasów, magnezu i wielu innych związków odżywczych pomoże Ci wzbogacić Twoje codzienne posiłki jak nigdy dotąd!

Mąka jaglana, kukurydziana, ryżowa czy gryczana mogą stać się ważnym elementem Twojego jadłospisu, jeśli ze względów zdrowotnych unikasz pszenicy czy ogólnie glutenu.

W naszym sklepie znajdziecie także mąkę teff - z miłki abisyńskiej uprawianej w Etiopii od tysięcy lat. Jest ona naturalnie bezglutenowa, ale dobrze sprawdza się w wypiekach typu naleśniki, placki, a nawet chleb na zakwasie.

Nasza oferta skierowana jest do wszystkich – włącznie z osobami zmagającymi się z nietolerancją niektórych białek czy węglowodanów, np. glutenu, ale i fruktanów, których wysokie ilości obecne są w pszenicy, jak i do fanów białego, razowego i wieloziarnistego chleba. Zapraszamy!