• Makarony o zdrowym składzie

  • parametry

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze mamy i babcie samodzielnie produkowały makaron, więc na ogół mieliśmy do czynienia głównie z jednym jego rodzajem. Obecnie możemy przebierać i wybierać do woli! Sklep ze zdrową żywnością GREENmall to miejsce, w którym z powodzeniem zakupisz nie tylko makaron semolinowy, lecz też bezglutenowy, orkiszowy, a nawet… wyprodukowany z roślin strączkowych. Poniżej przybliżymy Ci pokrótce niektóre rodzaje makaronów, jakie możesz u nas znaleźć.

Jakie makarony znajdziesz w sklepie GREENmall?

Makaron orkiszowy

Spożywanie makaronu orkiszowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyspieszyć przemianę materii. Są doskonałym wyborem dla osób, których codzienne zajęcia wymagają dużego skupienia – makaron, jak i inne produkty orkiszowe, mają świetny wpływ na pamięć i koncentrację. Będą doskonałym wyborem dla pań, dbających o kondycję skóry, paznokci i włosów.

Makaron Konjac

Niezbyt jeszcze popularny u nas rodzaj makaronu, opisywany jest często jako produkt idealny dla odchudzających się. Dlaczego? Łączy on w sobie niską wartość kaloryczną (8 kcal na 100 g), a także długotrwałe wypełnienie żołądka, niwelując uczucie głodu. Wszystko to dzięki zawartości błonnika glukomannan, niepodlegającego trawieniu. Ze względu na brak smaku własnego, doskonale łączy się z wykonywanymi produktami.

Makaron semolinowy

Jest on dostępny na sklepowych półkach już od dawna, lecz dopiero teraz padają na niego reflektory uwagi. Semolina zawiera liczne związki takie, jak witamina B1, żelazo, cynk, miedź, foliany, kwas pantotenowy, magnez lub fosfor. Makaron semolinowy jest bezpieczny dla cukrzyków, a do tego skutecznie wspomaga procesy usprawniania metabolizmu tłuszczowego.

Makarony bezglutenowe

Dla wielu osób rezygnacja z glutenu czy spożywania zbóż glutenowych w ogóle jest trudną zmianą w codziennym jadłospisie. Na szczęście nie muszą one rezygnować z ulubionych potraw całkowicie - niezbędne modyfikacje i voila! - makaron bezglutenowy pozwoli zachować ulubione posiłki w diecie! Warto wypróbować makaron kukurydziany - w smaku różnica jest niewielka, choć podczas gotowania go aromat kukurydzy jest dość wyczuwalny. Zdrową wersją makaronów są produkty z roślin strączkowych - makarony z groszku, soczewicy, cieciorki czy fasoli to dodatkowa porcja białka w twoim posiłku!

Oczywiście śmiało można sięgnąć także po zbożowe, bezglutenowe makarony: gryczany, ryżowy, a także makarony ze zbóż innych niż pszenica: wspomniany orkisz, ale także makaron żytni czy z samopszy. Różne formy makaronów pozwalają na przyrządzenie ulubionych potraw: tagliatelle, rurki, nitki, muszelki - nie musisz rezygnować z atrakcyjnej formy podania posiłku!

Utarło się, że żywność ekologiczna musi być kosmicznie droga! Nie w tym przypadku i nie w naszym sklepie! Stawiamy na ceny osiągalne dla każdego portfela – wiemy, że dostarczanie organizmowi żywności pozbawionej szkodliwych składników dla rosnącej liczby osób staje się priorytetem, dlatego też tak ważne jest połączenie jakości z ceną przystępną dla wszystkich.