• Najzdrowsze margaryny do smarowania - bez oleju palmowego!

  • parametry

Margaryna wegańska bez oleju palmowego – czy to możliwe?

Powszechnie uważa się, że najzdrowszym smarowidłem do pieczywa jest margaryna. Nie zawiera tłuszczów zwierzęcych i zawsze dobrze się rozsmarowuje. Wybór wydaje się prosty. Zwłaszcza gdy oglądamy telewizję i widzimy w reklamach propozycję margaryn, które potencjalnie nie przyczyniają się do wzrostu cholesterolu. Czy aby na pewno każda z nich ma dobry skład?

Dla wegan roślinne tłuszcze mogą być alternatywą dla masła, nawet smakują podobnie. Może warto wypróbować zdrowszą wersję? Jak wybrać dobrą margarynę do smarowania? Czym kierować się przy wyborze? Na co dokładnie zwrócić uwagę w składzie?

Wegańskie margaryny – czyli jakie?

Najlepszym wyborem będą margaryny bez dodatku oleju palmowego, który często wykorzystywany jest w przetworzonej wersji. Szkodliwość zależy od rodzaju przetworzenia i zastosowanej ilości. Nierafinowany i utwardzony produkt zawiera tłuszcze trans, które przyczyniają się do wystąpienia raka. W nadmiarze powoduje choroby sercowo-naczyniowe oraz choroby układu krążenia.

Warto sięgnąć po takie wegańskie margaryny, które są bogate w sterole i stanole roślinne. Zdrowe margaryny zawierają nawet 80% ciekłych olejów roślinnych, w tym olej rzepakowy, który jest bogaty w niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe Omega-3. Roślinne tłuszcze są źródłem witamin A, D i E. Nie zawierają laktozy czy aromatów maślanych ani innych składników pochodzenia odzwierzęcego.

Zdrowe oleje w składzie wegańskich margaryn

Najzdrowsze margaryny do smarowania zawierają w sobie znikome ilości tłuszczów trans, za to wiele kwasów nasyconych. W składzie często można zauważyć, że roślinne zamienniki masła zawierają kombinację kilku tłuszczy. Często są to olej rzepakowy z oliwą z oliwek czy z olejem kokosowym. Dobrej jakości margaryna zawiera masło shea, olej z nasion chia, rzepaku czy nawet olej z orzechów włoskich.

Wegańskie margaryny nie dosyć, że dobrze się rozsmarowują to także dzięki dużej zawartości olejów roślinnych, idealnie nadają się do pieczenia i jakiejkolwiek obróbki termicznej. W razie wątpliwości dokładny skład i przeznaczenie zawsze możemy sprawdzić na etykiecie produktów.

Jesteście ciekawi roślinnych zamienników masła? Zapraszamy do przejrzenia naszej oferty!