• Ekologiczne nasiona roślin jadalnych

  • parametry

Ekologiczne nasiona coraz częściej znajdują się w naszej diecie – ze względu na ich ogromne korzyści prozdrowotne, często nazywane są superfoods. Zawierają one m.in. zdrowe tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także aminokwasy, błonnik, antyoksydanty oraz liczne witaminy i minerały. Pestki ekologiczne mogą mieć liczne zastosowania. Jakie?

Dlaczego warto dodawać pestki i nasiona do posiłków?

Zakup nasion bez wychodzenia z własnego pokoju to doskonały pomysł, dlatego że można wykorzystać je na wiele sposobów. Interesującym przykładem są ziarna czarnuszki, które dzięki zawartości witamin A i E nadają się nie tylko do spożycia, lecz też jako dodatek do kosmetyków własnej produkcji. Czarnuszka dosypana do domowego chleba czy bułeczek nada im niepowtarzalny aromat, a w sałatkach zapewni solidną dawkę zdrowych składników. Czarnuszka polecana jest zwłaszcza alergikom!

Len złoty i nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) to doskonałe naturalne zagęstniki, stanowiące przy tym cenne źródło białka oraz zdrowe wspomaganie pracy jelit. Świeżo zmielony len zaparzony wrzątkiem to jeden z najlepszych zamienników jajka - wiedzą o tym wszyscy weganie, którzy lubią wypieki i szukają naturalnych spulchniaczy do babeczek czy ciast.

Eko pestki i nasiona nie wymagają obróbki termicznej! Możesz je spożywać bezpośrednio z opakowania lub dodawać do owsianki, koktajlu czy sałatki. Mogą one dzięki temu stanowić szybką, zdrową przekąskę, jaka będzie alternatywą dla wszelkich chipsów, paluszków, słodyczy i wielu innych chrupiących smakołyków, jakimi często się raczymy, nie myśląc często o ich składzie.

Eko pestki to cenne źródło białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Osoby z wysokim “złym” cholesterolem powinny spożywać codziennie ok. 15 gram orzechów - a pestki są również mile widziane w tym zestawieniu! Cennym źródłem białka i minerałów są nasiona babki jajowatej, pestki dyni czy sezam.

W ofercie naszego sklepu dostępne są także ekspandowane ziarna zbóż i pseudozbóż - owies, amarantus, quinoa to doskonały sposób na urozmaicenie domowego chleba, słodkich wypieków i musli. Chrupiące ziarenka lubią szczególnie dzieci.

Nasiona na kiełki - twój ekologiczny ogród

Oprócz wzbogacania jadalnymi nasionami i pestkami swojej diety możesz ubogacić nimi także… swój ogródek. Oprócz typowych warzyw, owoców i innych roślin sadzonych typowo przed domem, możesz z pomocą zakupionych nasion szybko uzupełnić swój domowy zieleniak o quinoę, sorgo, szałwię, sezam i inne, dowolnie wybrane produkty.

Nasiona na kiełki to doskonały sposób, by zadbać o swoją odporność, wprowadzając do diety mikro i makroelementy dostępne właśnie w kiełkach. Wyhodowanie na parapecie własnego ogródka nie wymaga dużych przygotowań - na początek wystarczy półmisek i odrobina ligniny nasączonej wodą.

Wysiew kiełków to coraz bardziej popularna forma wzbogacania swojej diety. Wiemy, jak niezdrowa potrafi być gotowa, łatwo dostępna żywność, zwłaszcza ta wysoko przetworzona. Dlatego też zachęcamy Cię do zaopatrzenia się w nasiona z naszego sklepu i stworzenia własnego, w pełni zdrowego i wolnego od chemii ogródka pełnego witamin!