• Ekologiczny ryż - ciemny i jasny

  • parametry

Ekologiczny ryż, dostępny na naszej stronie, to gwarancja najlepszego wyboru, jeśli chcesz zaopatrywać się wyłącznie w wysokiej jakości produkty, oferowane w przystępnych cenach. Surowiec pozyskiwany jedynie z zaufanych, certyfikowanych plantacji, to niejedyna zaleta, jaką możemy się poszczycić. Oferujemy liczne rodzaje ryżu, spośród których wybierzesz ten idealny do swoich upodobań i potraw, jakie chcesz przyrządzić.

Pełnoziarnisty ciemny ryż ekologiczny – dlaczego warto go mieć w swojej szafce?

Od dawna wiemy, że większość wartości odżywczych znajduje się w łupince każdego ziarnka ryżu. Stanowi ona barierę ochronną dla znajdującego się w środku ziarna, z którego w przyszłości wykiełkuje roślina obfitująca w plony. Warto wiedzieć także o tym, że ciemny ryż, wbrew wszelkim pozorom, należy do łatwo przyswajalnych produktów spożywczych. Dzięki temu możesz zyskać wyjątkowo dużo cennych związków odżywczych, jakie się w nim znajdują. Jest on wolno trawiony, dlatego jeśli chcesz zachować linię, bez obaw możesz włączyć go do swojej diety.

Certyfikowany ryż bezglutenowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Ryż jako produkt bezglutenowy może być z powodzeniem spożywany przez osoby chore na celiakię, a także jest dobrym, bezpiecznym produktem dla cukrzyków dzięki zdolności regulowania poziomu cukru. Obfituje w liczne witaminy i minerały, dzięki czemu przynosi liczne korzyści dla zdrowia. Zawiera on m.in. selen, fosfor, potas, witaminę E, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk i wiele innych. Pochodzący ze sprawdzonych upraw ryż biały i pełnoziarnisty to produkt mający zbawienny wpływ na trawienie.

Żywność ekspandowana i powiew egzotyki – nowości w produktach eko

Oferujemy również ryż ekspandowany, niewymagający dodatkowej obróbki termicznej. Dzięki temu może on sam w sobie być szybką przekąską w ciągu dnia, czy też dodatkiem do płatków śniadaniowych. Warto zwrócić uwagę również na czerwony ryż, o niezwykle przyjemnym aromacie orzechów i wyjątkowym, słodkim smaku, idealnie komponującym się z wykwintnymi daniami.

Oczywiście w naszej ofercie nie brakuje wielu odmian klasycznego, białego ryżu: 

  • biały ryż długoziarnisty - neutralny w smaku, prosty w przygotowaniu, doskonale komponuje się z większością potraw, zarówno słodkich, jak i słonych czy ostrych
  • ryż jaśminowy (tajlandzki) - doskonały do dań kuchni Dalekiego Wschodu oraz do deserów - nazwę zawdzięcza łagodnemu, kwiatowemu aromatowi, wyczuwalnemu podczas gotowania
  • ryż brązowy - wspomniany już ciemny ryż, o wyrazistszym smaku, pasującym raczej do dań mięsnych czy ostrych - gotuje się dłużej, od 30 do nawet 60 minut
  • ryż paraboiled - ma nieco inny smak niż zwykły biały ryż, dzięki wstępnej obróbce termicznej nigdy się nie skleja - idealny do dań, wkórych potrzebujemy ryżu na sypko
  • ryż arborio - pochodzący z Włoch, idealny do risotto - wyróżnia się kształtem ziarenek, okrągłych i krótkich
  • ryż basmati - pochodzi z Indii i najczęściej wykorzystuje się do dań właśnie hinduskiej kuchni - po ugotowaniu jest sypki i aromatyczny
  • ryż czerwony - wspomniany wyżej, o słodkim, orzechowym smaku
  • czarny ryż - bardzo bogaty w przeciwutleniacze, niegdyś dostępny tylko dla cesarza Chin, dziś możecie kupić go także w naszym sklepie :) 

Z takim przewodnikiem dobór ryżu do posiłku z pewnością stanie się nieco łatwiejszy! Zapraszamy do zakupó!